Først og fremmest er det afgørende at overveje, hvad formålet med belysningen er i det valgte rum. Skal belysningen skabe en afslappende atmosfære, eller skal den give kraftig belysning i køkkenet? Hvert rum har sit eget formål.
Dette udgør den primære lyskilde i et rum og giver en jævn belysning. Eksempler på generel belysning kan være loftslamper, indbyggede downlights og lysekroner. Denne form for belysning er ideel til områder, hvor du har brug for god synlighed, såsom stuer og spisestuer. Her kan dæmpning og smart belysningssystemer også være værdifulde, da de giver dig mulighed for at tilpasse lysets intensitet efter aktiviteten i rummet eller tidspunktet på dagen.
Denne type belysning er rettet mod specifikke opgaver, såsom læsning, madlavning eller former for arbejde. Skrivebordslamper, underkabinetlys og gulvlamper er eksempler på opgavebelysning. De giver målrettet belysning til at udføre specifikke aktiviteter. Her er det også vigtigt at tage hensyn til energibesparelse og bæredygtighed ved at vælge energieffektive lyskilder som LED-pærer.
Den skaber en hyggelig atmosfære og bidrager til rummets karakter. Væglamper, stearinlys og lyskæder kan bruges til dette formål. Stemningsbelysning er ideel til at skabe et mere afslappet og hyggeligt miljø, f.eks. i soveværelset eller stuen. Samtidig kan du tage hensyn til det naturlige lys, der trænger ind i rummet, ved at placere disse belysningskilder strategisk i forhold til vinduer og vinduesstørrelser.
Ligesom hvert rum har sit eget formål, bør valget af belysning tilpasses dette formål for at opnå den ønskede effekt. Samtidig kan valget af lamper og armatur også spille en rolle i at opnå den ønskede æstetik og stil i hjemmet. Ved at tage disse faktorer i betragtning kan du vælge den helt rigtige belysning til hvert rum i dit hjem og skabe den ønskede atmosfære, samtidig med du tænker på energibesparelser.